Theater tussen de Schuifdeuren

 Theaterfestival Heusden-Vesting

    THEATER TUSSEN DE SCHUIFDEUREN 2019:         DIVERS EN OP HOOG NIVEAU

Op vrijdag 12 april en zaterdag 13 april hebben 240 mensen genoten van vier voorstelling door 12 toptalenten. De beide avonden stonden in het teken van de jeugd, en juist de jeugd heeft zich onderscheiden door op zaterdag de Theater tussen de Schuifdeuren Publieksprijs te winnen. De zeventienjarige Sofie de Bruijn stal de show met haar rake en gevoelige liedjes. De Publieksprijs ging op vrijdagavond naar de internationaal bekende klassieke accordeonist/klarinettist Sven van de Voorde. Het publiek koos voor de besten, maar dat wil niet zeggen dan de anderen op een minder niveau presteerden, integendeel. Zowel Sven als Sofie zullen begin oktober in het Gouverneurshuis hun talent andermaal tonen aan de Vrienden van Theater tussen de Schuifdeuren.

 Vrijdagavond                                                                                                                                  Er was weinig verschil in kwaliteit tussen de artiesten, maar wel een groot verschil in diversiteit. Naast de ‘wiskundekunstenaar’ Tobi Kooiman die zijn kolderieke wiskundige logica tot in het absurde doortrok en in een rap tempo ongerijmde grappen voorbij liet komen, betoverde het lieflijke duo Sam & Julia met zoet gevoisde stemmen en harmonieuze begeleiding het publiek met hun eigen country & folk songs. Een wereld van verschil bestaat er tussen de geboren acteur Patrick Sytsema die sprankelend cabaret biedt zoals eigentijds cabaret behoort te zijn en de virtuoze en intense accordeonist Sven van de Voorde die uit zijn instrument tonen haalt die je ziet dansen of zoals een toeschouwer het verwoordde: Je hoort niet alleen muziek, maar je ziet ook muziek!

 Zaterdagavond                                                                                           Op zaterdag avond was het al niet anders. Het zeer vriendelijke muziektheater van Mirjam & Izak, waarin de romantiek de strijd aangaat met de digitale wereld, ligt ver af van de onvolmaakte wereld van Anna & Lisa waarin op onnavolgbare absurdistische wijze personages opduiken die niet bepaald vooraan stonden toen geluk en liefde werden uitgedeeld. Een hoe vergelijk je de twee jongsten: Luuk Ransijn, net achttien, die nu al macht over de piano heeft en met zijn muzikaliteit laat horen wat je met de toetsen kunt doen én macht heeft over het onderwerp dat hij aan de kaak stelt. Hij komt in een half uur volledig uit de kast. Niet op een larmoyante of agressieve manier, maar op een heel volwassenen en ontroerende wijze waarin je ook de woede voelt van een jonge homoseksueel die nog steeds door de anderen om zijn geaardheid wordt afgerekend. Of Sofie de Bruijn, ook pas zeventien jaar! En dan al een heel oeuvre aan eigen songs, een prachtige stem en waar het nodig is een subtiele theatrale aanpak. Terecht een winnaar!