Theater tussen de Schuifdeuren

Theaterfestival Heusden-Vesting

Twee dagen Theater tussen de Schuifdeuren haalden vijf sterren

vrijdag 13 april

“Een top avond” Het algemene oordeel over de eerste avond van Theater tussen de Schuifdeuren.

harp                                          Een gevarieerd programma met als rust-, hoogtepunt het optreden van Arrianne Schipper met haar harp en de prachtige, frivole klanken uit de Barok. ‘Het paradijs’, het huis aan de Breestraat, was dan ook het ideale decor voor deze muziek. Ondanks het feit dat Arrianne haar vingers rauw en blauw speelde, was zij uiterst enthousiast over de locatie, het aandachtige publiek en de intieme sfeer.

 


fabuleus                                                                Rap in het Vlaams klappend stelde Lander Severins zich even kwetsbaar als humoristisch op met zijn fabuleuze verhaal over wat hij ontdekte over mensen die op dieren lijken en dieren die menselijk worden.taboedoorbrekend                      Binnen het cabaret zijn verschillende vormen te onderscheiden. Lander heeft meer de filosofische kant gekozen, terwijl Michèlle Schimscheimer het zoekt in het absurde van het leven waarbij noodzakelijkerwijs taboes moeten sneuvelen.Van Michèlle zou je kunnen zeggen dat het een vrouw met duizend gezichten is, die fysiek cabaret niet schuwt en tegelijkertijd laat zien dat zij zeer talentvol is. Wij zullen nog veel van haar horen!
kippenvel                                        Een prachtige stem, soms ingetogen en intiem en dan weer vol vuur en overgave, aldus singer-songwriter Marie van der Velde. Zij staat nog aan begin van haar carrière, maar het is nu al zeker dat die carrière er komt! Aangenaam was dat de stem van haar vriendin en backing vocal Romay van den Heuvel buitengewoon goed mengden. “Ik had best nog wel meer willen horen”, zei iemand toen hij het pand verliet.

 


zaterdag 14 april

 

Kan het kwalitatief nog beter? Ook de tweede dag van Theater tussen de Schuifdeuren behaalde met gemak vijf sterren. Iemand die beide dagen was geweest vertelde: “Dit was de beste Theater tussen de Schuifdeuren tot nog toe.” De organisatoren zijn dus gewaarschuwd.


 klasse apart                          Bij cabaretière Janneke Jager kon je zien dat zij al zeven jaar bezig is. Volwassen, evenwichtig en met een toegankelijke diepgang. De stekelige onderwerpen omarmde zij heel subtiel met droge humor. Het openingslied over een gebroken huwelijk ‘omdat pappa liever een man zoent’ kwam meteen binnen. Daardoor werd je even op het verkeerde been gezet, maar haar sprankelende conference die telkens weer een gulle lach ontlokte, maakte meteen duidelijk dat hier sprake was van een veelzijdig talent. Neem nou de gereformeerde familie die op vakantie in een nudistenkamp terecht komt, waarbij de kinderen hun ouders voor het eerst in hun blootje zien. Er is weinig verbeeldingskracht voor nodig om te begrijpen dat zo’n verhaal algemene hilariteit veroorzaakte. Na alle jolijt eindigt Janneke dan met schurend lied over het zinloos lijden dat Alzheimer de mens aandoet. Alles bij elkaar genomen, mag je concluderen dat Janneke Jager een klasse apart is.

Verrassing                        De verrassing van de avond was het duo Bart Jacobs en Joran Welling dat dit jaar eindexamen doen aan de Koningstheateracademie. Met ‘Droeve Deuntje in D mineur’ toonden zij aan dat zij muzikaal maar vooral tekstueel ondanks hun jonge leeftijd, rijp zijn voor het grote toneel. Zij kunnen wedijveren met Yentl en De Boer en eerlijk gezegd, Bart en Joran zijn beter, doorwrochter, en zelfs wijzer.

warm bad                                                Bij chansonnière Annemiek van Bussel stap je in een warm bad om heel ontspannen te luisteren (en soms zachtjes met te zingen) naar het franse en duitse chanson. Samen met haar gitarist Ton Kerkhof onthaalde zij het publiek op werk van Michel Legrand, Piaf, Hildegrad Knef en natuurlijk “Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt” Wat het bijzonder en het tegelijk toegankelijker maakt, is dat zij in een aantal gevallen de teksten in het Nederlands heeft vertaald en die om en om zingt met het lied in de oorspronkelijke taal. Het optreden van Annemiek van Bussel was een romantische rustpunt met een theatraal gebaar.

 dynamisch                    Ongeremd’, een cabaretgroep bestaande uit Joey Touwslager en Bas Klompenburg en de zeer muzikale toegevoegde waarde Wessel (gitaar en piano) brengen dynamisch cabaret met rappe grappen, snelle overgangen en kunstige liedjes. Gewoon lekker, ongedwongen vermaak, want wanneer zij op zoek gaan naar diepgang ontaardt dat meteen weer in een lachbui. Een welkome variatie in het programma.

Kortom, twee avonden met *****